Аналіз можливості використання коефіцієнта Тобіна для оцінки прихованих активів підприємств - Горячук, В.Ф.; Назаренко, Ю.А. (Управління економікою: теорія та практика, 2018)
Розглянуто економічний зміст коефіцієнта Тобіна та його трактування в контексті інвестиційної привабливості підприємства, переоцінки (недооцінки) його акцій, оцінки наявності прихованих активів. Здійснено аналіз обґрунтованості таких трактувань. Наведено пояснення, чому коефіцієнт Тобіна, що охоплює всю сукупність компаній країни, регулярно виявляється вище або нижче одиниці. Доведено неможливість використання цього показника для оцінки наявності прихованих активів. Рассмотрено экономическое содержание коэффициента Тобина и его трактовки в контексте инвестиционной привлекательности предприятия, переоценки (недооценки) его акций, оценки скрытых активов. Осуществлен анализ обоснованности таких трактовок. Дано объяснение, почему коэффициент Тобина, который охватывает всю совокупность компаний страны, регулярно оказывается выше или ниже единицы. Доказана невозможность использования этого показателя для оценки скрытых активов. The paper considers the economic content of the Tobin coefficient and its interpretation in the context of the investment attractiveness of the enterprise, revaluation (underestimation) of its shares, assessment of the availability of hidden assets. The analysis of the validity of such interpretations. An explanation is given why the Tobin coefficient, which covers the entire set of companies in a country, regularly turns out to be higher or lower than one.The impossibility of using this indicator to assess the availability of hidden assets has been proved.