Особливості управління персоналом на підприємстві - Телишевська, Л.І.; Ільченко, Д.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2018)
Досліджено сутність системи управління персоналом як найважливішої системи управлінської діяльності підприємства. Наведено методи, підходи до управління персоналом, основні функції системи управління персоналом та її підсистем. Виявлено існуючі проблеми управління персоналом на підприємстві. Розглянуто розвиток концепцій управління персоналом від рівня відділу кадрів до управління людськими ресурсами, людським потенціалом й інтелектуальним капіталом. Акцентовано увагу на доцільності вдосконалення структури системи управління персоналом на вітчизняних підприємствах із доведенням системи професійного розвитку персоналу до сучасного рівня. Встановлено доцільність адаптації до умов функціонування вітчизняних підприємств японської школи персонал-менеджменту в частині освіти і підготовки їх працівників з моменту прийняття на роботу, що послужило б передумовою працевлаштування молодих фахівців. Исследована сущность системы управления персоналом как важнейшей системы управленческой деятельности предприятия. Приведены методы, подходы к управлению персоналом, основные функции системы управления персоналом и ее подсистем. Выявлены существующие проблемы управления персоналом на предприятии. Рассмотрено развитие концепций управления персоналом от уровня отдела кадров до управления человеческими ресурсами, человеческим потенциалом и интеллектуальным капиталом. Акцентировано внимание на целесообразности совершенствования структуры системы управления персоналом на отечественных предприятиях с доведением системы профессионального развития персонала до современного уровня. Установлена целесообразность адаптации к условиям функционирования отечественных предприятий японской школы персонал-менеджмента в части образования и подготовки их работников с момента принятия на работу, что послужило бы предпосылкой трудоустройства молодых специалистов. The article examines the essence of the personnel management system as the most important system of enterprise management. We provided methods, approaches of personnel management, the main functions of the personnel management system and its subsystems. Also this article researches the existing problems of personnel management in the enterprise. We considered development of concepts of personnel management from the level of Human Resources Department to the global management of human resources, human potential and intellectual capital. We determined feasibility of improving the structure of the personnel management system at domestic enterprises with the theoretically developed attributive structure and the system of professional development of the personnel. We provided reasons of adapting conditions of operating activities of domestic enterprises to the Japanese school of personnel management in terms of education and training of their employees from the moment of hiring, which would be a prerequisite for the employment of young professionals.