Аналіз конкурентоспроможності продукції машинобудівних підприємств в умовах євроінтеграції - Ісікова, Н.П.; Щербак, Ю.А. (Управління економікою: теорія та практика, 2018)
Досліджено особливості конкурентоспроможності продукції машинобудівних підприємств в умовах євроінтеграції. Здійснено аналіз показників розвитку машинобудування України за 2005-2016 рр., який свідчить про низький рівень конкурентоспроможності держави на світових ринках. Виявлено основні проблеми підприємств машинобудування, які суттєво впливають саме на показники конкурентоспроможності продукції галузі: застарілі основні активи українських підприємств, їх низька інвестиційна привабливість; відсутність в Україні низки високотехнологічних галузей; низька конкурентоспроможність багатьох видів продукції вітчизняних підприємств; недостатня кількість кваліфікованих робітників; низький рівень конкурентоспроможності економіки України. Запропоновано здійснити розробку науково-методичних підходів до управління конкурентоспроможністю продукції машинобудівних підприємств, які б не тільки враховували успішний міжнародний досвід, але і могли б у чистому вигляді бути застосовані в умовах євроінтеграції України. Исследованы особенности конкурентоспособности продукции машиностроительных предприятий в условиях евроинтеграции. Проведен анализ показателей развития машиностроения Украины за 2005-2016 гг., который свидетельствует о низком уровне конкурентоспособности государства на мировых рынках. Выделены основные проблемы предприятий машиностроения, которые существенно влияют на показатели конкурентоспособности продукции отрасли: устаревшие основные активы украинских предприятий, их низкая инвестиционная привлекательность; отсутствие в Украине ряда высокотехнологичных отраслей; низкая конкурентоспособность многих видов продукции отечественных предприятий; недостаточное количество квалифицированных рабочих; низкий уровень конкурентоспособности экономики Украины. Предложено осуществить разработку научно-методических подходов к управлению конкурентоспособностью продукции машиностроительных предприятий, которые бы не только учитывали успешный международный опыт, но и могли бы в чистом виде быть применены в условиях евроинтеграции Украины. The article explores the peculiarities of the competitiveness of products of machine-building enterprises in the context of European integration. The analysis of indicators of the development of engineering in Ukraine for the years 2005-2016, which indicates a low level of competitiveness of our state in world markets. The main problems of engineering enterprises that significantly affect the indicators of product competitiveness are highlighted: outdated main assets of Ukrainian enterprises, their low investment attractiveness, the lack of a number of high-tech industries in Ukraine, low competitiveness of many types of products of domestic enterprises, insufficient number of skilled workers, low level of competitiveness of the economy of Ukraine. It is proposed to carry out the development of scientific and methodological approaches to the management of the competitiveness of products of machine-building enterprises, which would not only take into account successful international experience, but also could be applied in a pure form in the context of Ukraine European integration.