Тенденції міжнародного технологічного трансферу в Україні - Ляшенко, А.Ю. (Управління економікою: теорія та практика, 2018)
Наведено огляд підходів, які найбільш часто використовуються для оцінки трансферу технологій. Виконано аналіз переробної промисловості України, визначено наукоємність галузей промисловості за методикою ОЕСР. Здійснено оцінку впливу діяльності щодо створення нових продуктів і технологічних процесів вітчизняними підприємствами на експорт інноваційної промислової продукції з України. Проаналізовано зміну галузевої структури промисловості у сфері передачі та придбання технологій, виявлено переважаючі форми міжнародного трансферу технологій в Україні. Представлен обзор подходов, наиболее часто используемых для оценки трансфера технологий. Выполнен анализ перерабатывающей промышленности Украины, определена наукоемкость отраслей промышленности по методике ОЭСР. Проведена оценка влияния деятельности по созданию новых продуктов и технологических процессов отечественными предприятиями на экспорт инновационной промышленной продукции из Украины. Проанализированы изменения отраслевой структуры промышленности в сфере передачи и приобретения технологий, выявлены доминирующие формы международного трансфера технологий в Украине. The article gives an overview of the most frequently used approaches to estimating the technology transfer level. The author analyzes the science intensity of the branches of the processing industry in Ukraine on the basis of the OECD methodology approach. The author assessed the impact of the activity on the creation of new products and technological processes by domestic enterprises on the export of innovative industrial products from Ukraine. The article analyzes the changes in the sectoral structure of technology transfer and acquisition in Ukraine, identifies the prevailing forms of International Technology Transfer in Ukraine.