Концептуальні основи формування організаційно-економічного механізму управління підприємствами сімейного бізнесу - Савченко, М.В.; Солоненко, Ю.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2018)
На основі дослідження етимології категорії «механізм» визначено історичні напрями її формування. Викладено підходи до тлумачення організаційно-економічного механізму управління. Надано авторське трактування організаційно-економічного механізму управління підприємствами сімейного бізнесу. Запропоновано концепцію формування організаційно-економічного механізму управління підприємствами сімейного бізнесу. Визначено основні принципи управління підприємствами сімейного бізнесу. Обґрунтовано інструментально-методичну складову концепції через систему оцінки ефективності організаційно-економічного механізму управління підприємствами сімейного бізнесу, аналіз тенденцій розвитку підприємств сімейного бізнесу, а також аналіз передумов та чинників розвитку підприємств сімейного бізнесу. Результатом реалізації запропонованої концепції є вдосконалення організаційно-економічного механізму управління підприємствами сімейного бізнесу, що дозволить підвищити ефективність діяльності підприємств сімейного бізнесу, які можуть стати економічним підґрунтям розвитку економіки держави. На основе исследования этимологии категории «механизм» определены исторические направления ее формирования. Выделены подходы к толкованию категории «организационно-экономический механизм управления». Сформулирована авторская трактовка организационно-экономического механизма управления предприятиями семейного бизнеса. Предложена концепция формирования организационно-экономического механизма управления предприятиями семейного бизнеса. Определены основные принципы управления предприятиями семейного бизнеса. Обоснована инструментально-методическая составляющая концепции посредством системы оценки эффективности организационно-экономического механизма управления предприятиями семейного бизнеса, анализа тенденций развития предприятий семейного бизнеса, а также анализа предпосылок и факторов развития предприятий семейного бизнеса. Результатом реализации концепции является совершенствование организационно-экономического механизма управления предприятиями семейного бизнеса, позволяющего повысить эффективность деятельности предприятий семейного бизнеса, которые могут стать экономической основой развития экономики государства. On the basis on the research of etymology of the category «mechanism» identifies the historical directions of its formation. Approaches to the definition of the category «organizational and economic mechanism of management». The authors proposed the concept of organizational and economic mechanism for managing family business enterprises. The concept of forming the organizational and economic mechanism for managing family business enterprises are defined. The basic principles of management of family business enterprises. The instrumental and methodological component of the concept is substantiated through the system of evaluating the effectiveness of the organizational and economic mechanism of managing family business enterprises, the analysis of trends in the development of family business enterprises, as well as the analysis of preconditions and factors for the development of family business enterprises. The result of the implementation of the proposed concept is to improve the organizational and economic mechanism of managing family business enterprises, which will improve the efficiency of family business enterprises, which can become the economic basis for the development of the state economy.