Євроатлантична шахівниця України: чи можлива перемога без переможених? - Жовніренко, П. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена дослідженню проблематики перспектив членства України в Північноатлантичному альянсі. Відзначаючи, що сприятливий час для відносно спокійного входження в НАТО українською елітою безповоротно змарновано, внаслідок чого активізація зусиль з отримання ПДЧ лише провокує внутрішньополітичні конфлікти і посилює зовнішній тиск, автор пропонує і обґрунтовує ідею «умовного нейтралітету» України. Статья посвящена исследованию проблематики перспектив членства Украины в Североатлантическом альянсе. Отмечая, что благоприятное время для относительно спокойного вхождения в НАТО украинской элитой безвозвратноо утрачено, вследствие чего активизация усилий по получению ПДЧ лишь провоцирует внутриполитические конфликты и усиливает внешнее давление, автор предлагает и обосновывает идею «условного нейтралитета» Украины. The article deals with the problems of Ukrainian membership prospects in the North Atlantic Treaty Organization. The author states that the favorable time for Ukraine for an easy and calm joining the NATO is over for what the Ukrainian elite is to blame. The active effort to obtain the status of preparation for membership in the NATO only provokes internal political conflicts and strengthens the external pressure. The author sets forth and substantiates the idea of “conditional neutrality” of Ukraine.