Особливості кріплення стовбура свердловини у хемогенних відкладах - Ставичний, Є.М.; Ігнатов, А.О. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2019)
Аналіз та дослідження факторів підвищення надійності кріплення свердловин за наявності хемогенних відкладів на прикладі родовищ Дніпровсько-Донецької западини шляхом розроблення сучасних композиційних тампонажних систем та нових технічних рішень і технологій стосовно пристрою для обробки кавернозних зон. Лабораторними і аналітичними прийомами досліджено особливості формування структури цементного каменю за умов, характерних для хемогенних відкладів Дніпровсько-Донецької западини, оцінено вплив агресивних середовищ на корозійну стійкість цементного каменю та вивчено процес шламоскупчення в кавернозних інтервалах, виходячи з геолого-технічних умов буріння. Проведен анализ и исследование факторов повышения надежности крепления скважин при наличии хемогенных отложений на примере месторождений Днепровско-Донецкой впадины путем разработки современных композиционных тампонажных систем и новых технических решений и технологий касательно устройства для обработки кавернозных зон. Лабораторными и аналитическими приемами исследованы особенности формирования структуры цементного камня в условиях, характерных для хемогенных отложений Днепровско-Донецкой впадины, оценено влияние агрессивных сред на коррозионную стойкость цементного камня и изучен процесс шламонакопления в кавернозных интервалах, исходя из геолого - технических условий бурения. The analysis and research of factors to increase the reliability of well attachment in the presence of chemogenic deposits was carried out on the example of deposits of the Dnieper -Donets Depression by developing modern composite grouting systems and new technical solutions and technologies regarding the device for processing cavernous zones. The specifics of forming of structure of cement stone are investigational laboratory and analytical receptions at terms characteristic for the chemogenic sedimentations of the Dnepr -Donetsk cavity, influence of aggressive environments is appraised on the inoxidizability of cement stone and the process of clay-slime agglomerates is studied in vuggy intervals coming from the geology-technical terms of the boring drilling.