Проблеми адаптування України до формування нового міжнародного порядку - Фесенко, М. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена дослідженню проблем адаптації України до формування нового міжнародного порядку. Констатуючи постійне зменшення ролі держави і збільшення ролі недержавних і наддержавних учасників міжнародної системи, автор пов’язує можливість для України дати адекватні відповіді на нагальні міжнародні виклики сучасності із пошуком балансу між прагненням до участі в європейській і євроатлантичній інтеграції та підтримкою комплексних відносин із Росією. Статья посвящена исследованию проблем адаптации Украины к формированию нового международного порядка. Констатируя постоянное уменьшение роли государства и увеличение роли негосударственных и надгосударственных участников международной системы, автор связывает возможность для Украины дать адекватные ответы на вызовы современности с поиском баланса между стремлением к участию в европейской (а также евроатлантической) интеграции и поддержкой комплексных отношений с Россией. The article analyzes the problems of the adaptation of Ukraine to forming of a New International Order. Noting the constant decrease of the role of state and increase of the importance of the non-governmental and supranational participants in the international system the author believes that Ukraine may face today’s problems by means of finding the balance between the striving for participation in the European (Euroatlantic) integration and maintaining complex relations with Russia.