Оцінка індивідуальної радіочутливості людини на основі диференційного забарвлення хромосом лімфоцитів периферичної крові - Дьоміна, Е.А.; Гонтарь, Ю.В.; Іллючок, Л.А.; Гринченко, О.О. (Доповіді НАН України, 2019)
Визначення та прогноз індивідуальної радіаційної чутливості (ІРЧ) людини залишається актуальною проблемою в галузі радіобіології. Хромосомні аберації стабільного типу, які визнані індикаторами опромінення,
можуть брати участь у злоякісній трансформації клітин. На основі класичного цитогенетичного аналізу
(рівномірного забарвлення клітин) стабільні аберації вдається виявити лише у 20 % випадків. Використання диференційного забарвлення клітин дає змогу виявляти найбільш повний спектр радіаційно-індукованих аберацій хромосом, у тому числі стабільні, як загрозу підвищеного канцерогенного ризику. Мета
дослідження — визначити частоту та спектр радіаційно-індукованих аберацій хромосом у лімфоцитах
крові осіб з високою ІРЧ. Проведено цитогенетичне обстеження осіб з високою індивідуальною радіочутливістю (коефіцієнт ірч 1,2—1,7), які працюють у сфері дії іонізуючого випромінювання, на основі диференційного забарвлення хромосомних препаратів лімфоцитів периферичної крові. Висока індивідуальна
чутливість до опромінення поєднується з абераціями стабільного типу хромосом 3, 5, 9 та 14. Це вказує на
підвищений ризик розвитку онкологічних захворювань. Також показано, що хромосоми залучаються до перебудов з різною частотою, що свідчить про їх міжіндивідуальну чутливість до опромінення. У рамках виконаного цитогенетичного дослідження найбільшу чутливість до опромінення виявлено у хромосоми 5. Хромосома Y не була залучена до жодної перебудови. Рекомендовано впровадження розробленого “Паспорту
індивідуальної радіочутливості людини за цитогенетичними показниками” з метою підвищення якості диспансеризації професіоналів, зайнятих у сфері дії іонізуючої радіації. A determination and a prediction of the individual radiation sensitivity (IRS) of a person remains an actual problem
in the field of radiobiology. The chromosomal aberrations of a stable type, which are recognized as radiation
in dicators, may be involved in the malignant cell transformation. Under the classical cytogenetic analysis
(a uniform staining of cells), stable aberrations appear only in 20 % of cases. The use of differential cell coloration
makes it possible to identify the most complete spectrum of radiation-induced chromosome aberrations, including
stable types, which act as the threat of an increased carcinogenic risk. The aim is to determine the frequency
and spectrum of radiation-induced chromosome aberrations in blood lymphocytes of persons with a high IRS.
A cytogenetic examination of persons with a high individual radiosensitivity (coefficientirs 1.2—1.7) was carried
out on the basis of the differentiated coloring of chromosomal preparations in blood lymphocytes. A high
individual radiosensitivity to a radiation is combined with the stable-type aberrations of chromosomes 3, 5, 9,
and 14. This indicates an increased risk of developing a cancer. It has also been shown that the chromosomes
participate in the rearrangements with different frequencies, which indicates their interindividual sensitivity to
radiation. Within the framework of the performed cytogenetic study, the highest sensitivity to the irradiation
was found in chromosome 5. Chromosome Y was not involved in the formation of the rearrangements. The introduction
of the developed “Passport of individual radiosensitivity of a person according to the cytogenetic parameters”
is recommended in order to improve the quality of the clinical examination of professionals working in
the field of ionizing radiation. Определение и прогноз индивидуальной радиационной чувствительности (ИРЧ) человека остается актуальной проблемой в области радиобиологии. Хромосомные аберрации стабильного типа, которые признаны индикаторами облучения, могут принимать участие в злокачественной трансформации клеток. При
классическом цитогенетическом анализе (равномерном окрашивании клеток) стабильные аберрации проявляются только в 20 % случаев. Использование дифференциальной окраски клеток дает возможность
выявлять наиболее полный спектр радиационно-индуцированных аберраций хромосом, в том числе стабильного типа, как угрозу повышенного канцерогенного риска. Цель исследования — определить частоту
и спектр радиационно-индуцированных аберраций хромосом в лимфоцитах крови лиц с высокой ИРЧ.
Выполнено цитогенетическое обследование лиц с высокой индивидуальной радиочувствительностью
(коэффициент ирч 1,2—1,7), которые работают в сфере действия ионизирующего излучения, на основе дифференцированной окраски хромосомных препаратов лимфоцитов периферической крови. Высокая индивидуальная чувствительность к облучению сочетается с аберрациями стабильного типа хромосом 3, 5,
9 и 14. Это указывает на повышенный риск развития онкологических заболеваний. Также показано, что
хромосомы участвуют в перестройках с разной частотой, что свидетельствует об их межиндивидуальной
чувствительности к облучению. В рамках выполненного цитогенетического исследования наибольшую
чувствительность к облучению обнаружено у хромосомы 5. Хромосома Y не участвовала в образовании
перестроек. Рекомендовано внедрение разработанного “Паспорта индивидуальной радиочувствительности человека по цитогенетическим показателям” с целью повышения качества диспансеризации профессионалов, занятых в сфере действия ионизирующей радиации.