Монархічна форма правління та особливості зовнішньої політики скандинавських країн (на прикладі Данії, Швеції та Норвегії) - Чорногор, Я. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена дослідженню питання особливостей формування зовнішньої політики скандинавських країн (на прикладі Данії, Швеції та Норвегії), передусім з точки зору впливу монархічної форми правління цих держав на їх зовнішньополітичний курс. Автор аналізує законодавчо оформлені повноваження королів скандинавських країн, характеризує давні монархічні традиції та сучасні принципи визначення зовнішньополітичного курсу цих держав. Статья посвящена исследованию вопроса особенностей формирования внешней политики скандинавских стран (на примере Дании, Швеции и Норвегии), прежде всего с точки зрения влияния монархической формы правления этих государств на их внешнеполитический курс. Автор анализирует законодательно оформленные полномочия королей скандинавских стран, характеризует древние монархические традиции и современные принципы определения внешнеполитического курса этих стран. The article deals with peculiarities of forming the foreign policy of the Scandinavian countries (Denmark, Sweden, Norway) taking into account the influence of their monarchical form of government on their foreign policy direction. The author analyses the legislative plenary powers of the Scandinavian monarchs, monarchical traditions and modern principles of defining the foreign policy of these countries.