Дослідження структури АТП, спечених з використанням активуючих добавок - Туркевич, В.З.; Стасюк, Л.П.; Стратійчук, Д.А.; Ткач, В.М.; Закора, А.П.; Мельнійчук, Ю.О.; Білявіна, Н.М. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2019)
Методами растрової електронної мікроскопії, рентгеноспектрального та рентгенофазового аналізу досліджено структуру АТП, спечених з використанням активуючих спікання добавок титану та кремнію. Показано, що шляхом додавання порошків цих металів в алмазний порошок перед спіканням можна створити в поверхневому алмазному шарі структури з включеннями карбіду титану в разі додавання Ті або силіциду кобальту при додаванні Si. Таким чином можна зменшити вміст Со в поверхневому шарі АТП і підвищити його зносостійкість. Методами растровой электронной микроскопии, рентгеноспектрального и рентгенофазового анализа исследована структура АТП, спеченных с использованием активирующих спекания добавок: титана и кремния. Показано, что путем добавления порошков этих металлов в алмазный порошок перед спеканием можно создать в поверхностном алмазном слое структуры с включениями карбида титана при добавлении Ті или силицида кобальта при добавлении Si. Таким образом можно уменьшить содержание Со в поверхностном шаре АТП и повысить его износостойкость. Investigation of the structure formation during sintering PCD in HPHT condition with addition to diamond powder Ti or Si for activating sintering using SEM, EDX, XRD methods were made. The addition of Ti leads to formation of TiC, the addition of Si leads to formation of Co2Si. Thus using such additions helps to decrease Co amount in the upper diamond layer and increase PCD wear-resistance.