Електрорезистивні властивості графіту за високих тисків та високих температур - Савіцький, О.В.; Лисаковський, В.В.; Бовсунівський, О.В. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2019)
Важливим є дослідження резистивних властивостей графітових матеріалів, які можуть використовуватися як нагрівальні елементи комірок високого тиску за умов, близьких до експлуатаційних, оскільки це пояснює деякі ефекти, що спостерігаються при їх використанні. Для досліджень питомого опору зразків графітових матеріалів застосовували чотирьохзондовий метод, що був реалізований у комірці високого тиску. В результаті досліджень були визначені значення питомого опору за високих тисків до 6 ГПа та температур до 1000 °С. При исследовании резистивных свойств графитовых материалов, которые могут использоваться в качестве нагревательных элементов ячеек высокого давления в условиях, близких к эксплуатационным, важным моментом является объяснение различных эффектов, наблюдаемых при их использовании. Для исследований удельного сопротивления образцов графитовых материалов применяли четырехзондовый метод, который был реализован в ячейке высокого давления. В результате исследований были определены значения удельного сопротивления при действии высоких давлений до 6 ГПа и температур до 1000 °С. It is important to study the resistive properties of graphite materials, which can be used as heating elements of high pressure cells under conditions close to operating, because it explains some of the effects observed in their use. For investigations of the specific resistance of samples of graphite materials, Van der Pauw resistivity measurements were used, which were implemented in a high-pressure cell. As a result of the research, the values of specific resistance were determined under the influence of high pressures up to 6 GPa and temperatures up to 1000 °C.