Принципи реалізму і теорії націоналізму - Беззуб’як, М. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Статтю присвячено порівняльному аналізові теорій націоналізму й теорії політичного реалізму. Здійснена спроба синтезу цих двох теоретичних формацій з метою вдосконалення пізнавального апарату політології міжнародних відносин. На підставі базових положень реалізму, розглянуто роль націоналізму, як глобальної соціальної сили в світовій політиці, а також реалістські теоретичні інтерпретації цієї сили. Особливу увагу надано витлумаченню націоналізму як фактору міжнародних конфліктів та наслідкам для систем міжнародних відносин національних державотворчих процесів. Статья посвящена сравнительному анализу теорий национализма и теории политического реализма. С целью усовершенствования познавательного аппарата политологии международных отношений, осуществлена попытка синтеза этих двух теоретических систем. На основании базовых положений реализма рассмотрена роль национализма в мировой политике, а также реалистские интерпретации этой определяющей силы современности. Особое внимание уделено интерпретации роли национализма в международных конфликтах и последствиям для международных систем процессов образования новых государств. The article deals with comparative analysis of the theories of nationalism and theory of political realism. This study aimed at methodological synthesis of these two groups of theories in order to improve a cognitive potential of political science in the sphere of its application to international relations. The role of nationalism as a global social factor and interpretation of this factor by realism is regarded. The special research attention is paid to the ways modern international conflicts and state1building processes are inspired by nationalism.