Вплив умов спікання на властивості і експлуатаційну стійкість інструменту із особливодрібнозернистого сплаву WC-6Со - Прокопів, М.М.; Харченко, О.В. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2019)
Подано результати дослідження впливу умов спікання на структуру, фізико-механічні властивості особливодрібнозернистого твердого сплаву WC-6Со і експлуатаційну стійкість інструменту із нього в умовах розточування отворів малого діаметра. Встановлено, що пластини виготовлені по технології ВКС за спеціально розробленим режимом і електроспіканням при розточуванні отвору Ф 25 мм в деталі сталі 20Х13 забезпечують обробку з точністю ± 0,05 мм на довжині відповідно 300 і 200 мм. Ціна пластин після ВКС в 5 разі менша, ніж ціна пластин після ЕС. Представлены результаты исследования влияния условий спекания на структуру и свойства особомелкозернистого твердого сплава WC-6Со на эксплуатационную стойкость в условиях расточки отверстий малого диаметра. Установлено, что пластины изготовленные по технологии электроспекания при расточке отверстия диаметром 25 мм в стали 20Х13 выдерживают допуск ± 0,05 мм на длине до 200 мм. При расточке длинномерных отверстий и допуска на размер ± 0,15 мм необходимо использовать пластины изготовленные по технологии вакуумно-компрессионного спекания. The results of the study of the influence of the conditions of sintering on the structure, physical and mechanical properties of especially fine-grained solid alloy WC-6Со and the operational stability of the tool from it in conditions of boring of small-diameter openings are presented. It was established that the plates, which are manufactured using the technology of VCS under a specially developed mode of electrical welding during the boring of the 25 mm hole in the 20X13 steel part to provide machining with an accuracy of ± 0.05 mm in length, respectively, of 300 and 200 mm. The price of plates after VCS is 5 times less than the price of plates after the EU.