Вплив кисню на рідкофазне спікання керметів з нанодисперсних систем TiN–Ni - Кайдаш, О.М. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2019)
Вивченo вплив дисперсності тугоплавкої складової, температури та атмосфери спікання на структуру і фазовий склад керметів TiN–Nі. Встановлено, що підвищення вмісту кисню у нанокомпозиціях помітно погіршує процес ущільнення керметів та приводить до зниження твердості і тріщиностійкості виготовлених матеріалів. Изучено влияние дисперсности тугоплавкой составляющей, температуры и атмосферы спекания на структуру и фазовый состав керметов TiN–Nі. Установлено, что повышение содержания кислорода в нанокомпозициях заметно ухудшает процесс уплотнения керметов и приводит к снижению твердости и трещиностойкости изготовленных материалов. The effect of the refractory component dispersion, the sintering temperature and atmosphere on the structure and phase composition of TiN–Ni cermets has been studied. It has been established that an increase of the oxygen content in nanocompositions considerably deteriorates the compaction of cermets and this leads to a decrease in hardness and fracture toughness of the produced materials.