Вплив зварювання тертям з перемішуванням на корозійну стійкість високоміцних алюмініевих сплавів - Гнатенко, І.О.; Олійник, Н.О.; Ільницька, Г.Д.; Лукаш, В.А.; Майстренко, А.Л.; Базалій, Г.А.; Заболотний, С.Д. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2019)
Сучасні вимоги до конструкційних матеріалів передбачають підвищення їх експлуатаційних характеристик і можливостей застосування сучасних технологій зварних з’єднань. Результати досліджень впливу зварювання тертям з перемішуванням на корозійну стійкість високоміцних алюмінієвих сплавів систем Al-Li (2099); Аl-Cu-Mg (2219); Al-Zn-Cu (7075) наведено у роботі. Дослідження проведено гравіметричним та металографічним методами. Современные требования к конструкционным материалам предусматривают повышение их эксплуатационных характеристик и возможностей применения современных технологий сварных соединений. Результаты исследования влияния сварки трением с перемешиванием на коррозионную стойкость высокопрочных алюминиевых сплавов систем Al-Li (2099); Аl-Cu-Mg (2219); Al-Zn-Cu (7075) приведены в работе. Микроструктуру материала исследовали с использованием оптического микроскопа МИМ – 8М при увеличении × 225 и фотографировали с помощью камеры видео-окуляра. Modern requirements for structural materials include an increase in performance and the possibility of using modern technologies of welded joints. The results of the study of the influence of friction stir welding on the corrosion resistance of high-strength aluminum alloys of systems: Al-Li (2099); Аl-Cu-Mg (2219); Al-Zn-Cu (7075) are given in the work. The microstructure of the material was examined using an MIM-8M optical microscope at × 225 magnification and photographed using a video eyepiece camera. Grain size was calculated by the section method.