Найкоротший шлях до периферизації: наслідування, модернізація, залежність - Кононенко, С. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Статтю присвячено теоретичній інтерпретації такого глобального явища сучасних міжнародних відносин як модернізація. Простежено взаємозв’язок між характером перебігу модернізаційних процесів та структурою владно*силової конфігурації відповідної системи міжнародних відносин. Доводиться переважно міжнародне походження й зумовленість модернізації. Теоретично витлумачено взаємозв’язок між домінуванням і модернізацією. Статья посвящена теоретической интерпретации глобального явления современных международных отношений — модернизации. Исследованы взаимозависимости между модернизационными процессами и силовой конфигурацией системы международных отношений. Доказано преимущественно международное происхождение и обусловленность модернизации. Теоретически проинтерпретирована взаимозависимость между доминированием и модернизацией. The article is on interpretation of such a global modern phenomena as modernization. The interconnection between processes of modernization and power structure of international system is regarded. The international origin and determination of modernization is proved. The interconnection among modernization, hegemony and domination is interpreted.