«Привнесена свідомість» пролетаріату: марксисти vs. К.Маркс - Розумюк, В. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена ідеологічній еволюції марксистської версії комунізму та політичним наслідкам такої еволюції. На підставі аналізу класичних марксистських, неомарксистських та більшовицьких джерел, ідеологічна індоктринація розглядається як одна з найефективніших політичних технологій здобуття влади й масової політичної мобілізації. Доводиться перманентність такої індоктринації як умови збереження влади, принаймні в тоталітарному суспільстві. Тоталітарна партія й партійна верхівка визначаються основними засобами такої індоктринації. Статья посвящена идеологической эволюции марксистской версии коммунизма и политическим последствиям этой эволюции. На основании анализа классических марксистских, неомарксистских и большевистских источников, идеологическая индоктринация рассматривается как одна из наиболее эффективных политических технологий захвата власти и массовой политической мобилизации. Доказан перманентный характер идеологической индоктринации как условия сохранения власти, по крайней мере в тоталитарном обществе. Тоталитарная партия и партийная верхушка определены как основные каналы идеологической индоктринации. The article deals with ideological evolution of Marxism political consequences of this evolution. The idea about ideological indoctrination as a powerful political technology is proved by analysis of different versions of Marxism. Ideological indoctrination is treated in this article as a main precondition to keep in power. Totalitarian party and totalitarian upper crust are regarded as basic channels of indoctrination.