Специфіка периферизаційних проблем для соціально-орієнтованих економік - Єременко, В. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Статтю присвячено виокремленню й витлумаченню основних стратегій уникнення глобальних периферизаційних тенденцій та подоланню стану периферизованості в сучасній міжнародній системі. На підставі міжнародного й вітчизняного досвіду доводиться, що концептуальними основами цих стратегій мають стати ідеї «змішаної економіки» й «соціально орієнтованої, державно регульованої ринкової економіки», що передбачає відхід від неоліберальних моделей економічного розвитку. Розроблено авторський «проблемний підхід» дослідження периферизації, котрий оптимально поєднує якісно-структурні та кількісно-індикативні елементи. Статья посвящена трактовке основных стратегий избежания глобальных периферизационных тенденций и преодоления состояния периферизированности в современной системе международных отношений. На основании международного и отечественного опыта доказывается, что концептуальными основаниями этих стратегий должны считать идеи «смешанной экономики» и «социально-ориентированной, государственно регулируемой рыночной экономики», предусматривающей отход от неолиберальных моделей экономического развития. Разработан авторский «проблемный подход» исследования периферизации, максимально объединяющий качественно-структурные и количественно-индикативные элементы. The article deals with definition of the strategies aimed at avoidance and overcoming of global periferizational tendencies. It is proved that conceptions of mixed economy, social oriented economy and state regulated market economy compose the conceptual base of these strategies. The special methodological approach toward problems of periferization is elaborated.