Джерела сучасного костомаровознавства: міждисциплінарний підхід - Гончар, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2017)
У статті аналізується стан вивчення постаті визначного українського вченого та громадського діяча М. Костомарова у сучасній вітчизняній соціогуманітаристиці. Основна увага звертається на міждисциплінарний характер досліджень та розширення їх предметного
поля. Актуалізуються проблеми, наявні у сучасному студіюванні образу М. Костомарова. Відповідно до них визначено ряд наукових,
науково-організаційних та суспільних завдань, які необхідно розв’язати
для реконструкції багатовимірного образу діяча як представника інтелектуальної еліти ХІХ ст. та популяризації його внеску у формування
української національної ідеї. Здійснено авторську періодизацію костомаровознавства як окремої дисципліни в українській соціогуманітаристиці. У загальних рисах проаналізовано відзначення 200-річчя
М. Костомарова в Україні у 2017 р. The article analyzes the study status figures prominent Ukrainian
scientist and public figure N. Kostomarov in modern domestic of Socio
Humanities sciences, The main attention is drawn to the interdisciplinary
nature of research and the expansion of their subject field. Updated the
problems existing in the contemporary study of image M. Kostomarov.
According to them, identified a number of scientific, organizational and
social problems to be solved for the reconstruction of multidimensional
image as a representative figure of the intellectual elite of the nineteenth
century and promote its contribution to the formation of Ukrainian national
idea. Done author periods of the study of Kostomarov, as a separate
discipline in Ukrainian Sociohumanities sciences. In general, the analysis
of celebrating the 200th anniversary M. Kostomarov in Ukraine in 2017.