Національні причини Української революції XVII ст. у висвітленні В’ячеслава Липинського - Калуцький, С. (Історіографічні дослідження в Україні, 2017)
Статтю присвячено внеску одного із основоположників державницького напряму української історіографії В. Липинського у дослідження причин Української революції XVII ст. Вчений, вивчаючи участь представників покозаченої руської православної шляхти у виступі під проводом гетьмана Б. Хмельницького, звертав увагу на недостатнє висвітлення його національних причин. Одне із основних завдань роботи – проаналізувати використані В. Липинським джерела, на основі яких він висвітлював національні причини революції; верифіковуючи документи, з’ясувати чи коректно їх трактував історик. Вивчаючи джерельний матеріал, він дійшов висновку, що покозачені шляхтичі приєдналися до повстання в значній мірі із національних мотивів, а поляки із самого початку революції усвідомлювали її національний характер. Перспективним є вивчення поглядів В. Липинського на тісний взаємозв’язок національних і релігійних причин виступу. Внесок вченого у вивчення причин Української революції XVII ст. враховано сучасними дослідниками. The article is devoted to the contribution of V. Lypynskyi, one of the founders of state direction of Ukrainian historiography, to the research on the causes of the Ukrainian revolution of the XVII century. Scientist studying a participation of the Ukrainian Orthodox nobility representatives, who joined Kozaks, in insurgency leding by Hetman Bohdan Khmelnytskyi drew attention to the lack of coverage of its national reasons. One of the main tasks of the work – is to analyze the sources used by V. Lypynskyi on which he covered national causes of the revolution; verifying documents to determine whether the historian correctly interpreted them. Studying the source material, he concluded that Kozak nobles joined the rebellion largely due to national motives, and the Poles realized national character of the revolution from the beginning. The studying of Lypynskyi’s opinion and the close interconnection of national and religious reasons of revolutions is perspective. The contribution of scientist in studying of the causes of the Ukrainian revolution of XVII century is evaluated by modern researchers.