Ідентифікація неоімперських стратегій в епоху глобалізації - Вєтринський, І. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена дослідженню проблем розробки неоімперських стратегій в епоху глобалізації. Проаналізоване поняття «імперія», визначені специфічні умови створення і функціонування імперії як своєрідного політичного інституту. Констатуючи поступове повернення провідних світових держав до імперської парадигми, автор доходить висновку, що подальший розвиток неоімперських стратегій буде лише поглиблювати дестабілізацію сучасної міжнародної системи. Статья посвящена исследованию проблем разработки неоимперских стратегий в эпоху глобализации. Проанализировано понятие «империя», определены специфические условия создания и функционирования империи как своеобразного политического института. Констатируя постепенное возвращение ведущих мировых государств к имперской парадигме, автор приходит к выводу, что дальнейшее развитие неоимперских стратегий будет лишь углублять дестабилизацию современной международной системы. The article is devoted to the research in the field of constructing neo-imperial strategies in the age of globalization. The concept of “empire” has been analyzed and the specific conditions of creation and functioning of empire as a political institute have been determined. Noting the gradual return of the leading world states to the imperial paradigm the author comes to the conclusion that the further development of the neo-imperial strategies will increase destabilization of the modern international system.