Етнічний та цивілізаційний аспекти економічних досліджень - Кобилянська, Л. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Статтю присвячено етнічним та цивілізаційним факторам міжнародно-економічних відносин. На основі доробку класиків європейського суспільствознавства, російських соціальних мислителів та вітчизняних науковців доводиться визначальний вплив етнічних та цивілізаційних цінностей на сферу міжнародної економічної взаємодії. Демонструється характер співвідношення між суто економічними та ціннісними мотиваціями економічної поведінки. Статья посвящена исследованию этнических и цивилизационных факторов международно-экономических отношений. На основе трудов классиков европейского обществоведения, российских социальных мыслителей, отечественных ученных доказано решающее влияние этнических и цивилизационных ценностей на сферу международного экономического взаимодействия. Продемонстрирован характер взаимоотношений между собственно экономическими и ценностными мотивациями экономической деятельности. The article is on ethnic and civilization factors of international economy. By conceptual means of classical social sciences, Russian social philosophy and that elaborated by Ukrainian social scientist the resolute impact of ethnic and civilization factors upon sphere of economic relations is proved. The correlations between economic and value determined motives of economic behavior are illustrated.