Получение и механические свойства высокоэнтропийного карбида на основе многокомпонентного сплава TiZrHfVNbTa - Горбань, В.Ф.; Андреев, А.А.; Картмазов, Г.Н.; Чикрыжов, А.М.; Карпец, М.В.; Доломанов, А.В.; Островерх, А.А.; Канцыр, Е.В. (Сверхтвердые материалы, 2017)
Показана возможность получения покрытий высокоэнтропийного карбида путем распыления многокомпонентного сплава в плазме сжатого вакуумно-дугового разряда. Установлено, что твердость покрытий высокоэнтропийного карбида на основе многокомпонентного сплава TiZrHfVNbTa составляет 43–48 ГПа и превышает твердость монокарбидов металлов, входящих в состав сплава. Коэффициент трения для карбидного высокоэнтропийного покрытия на основе сплава TiZrHfVNbTa при нагрузках от 2,2 до 5,2 Н равен 0,14–0,16. Показана можливість отримання покриттів високоентропійного карбіду шляхом розпилення багатокомпонентного сплаву в плазмі стиснутого вакуумно-дугового розряду. Встановлено, що твердість покриттів високоентропійного карбіду на основі багатокомпонентного сплаву TiZrHfVNbTa дорівнює 43–48 ГПа і перевищує твердість монокарбідів, що входять до складу сплаву. Коефіцієнт тертя для карбідного високоентропійного покриття на основі сплаву TiZrHfVNbTa при навантаженнях від 2,2 до 5,2 Н дорівнює 0,14– 0,16. The possibility of obtaining coatings high-entropy carbide by spraying a multi-component alloy plasma compressed vacuum- arc discharge is shown. It is found that the hardness of the coatings high-entropy carbide based TiZrHfVNbTa multicomponent alloy is 43– 48 GPa and hardness exceeds monocarbides included in the alloy. The coefficient of friction for high-entropy carbide based coating alloy TiZrHfVNbTa for loads from 2.2 to 5.2 N is 0,14–0,16.