Всихання сосни - причини і перспективи захисту - Заіменко, Н.В.; Еланська, Н.Е.; Іваницька, Б.О.; Харитонова, І.П.; Бедернічек, Т.Ю.; Юношева, О.П.; Швартау, В.В.; Михальська, Л.М. (Доповіді НАН України, 2019)
Визначено аутекологічні чинники негативного впливу на адаптивний потенціал рослин Pinus sylvestris L.
На моніторинговій ділянці на території Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України виявлено значне зростання вмісту аміачного азоту в ґрунті під всохлими соснами, що пов’язано з швидкою
деструкцією лісової підстилки, ущільненням ґрунту та інтенсивним розвитком трав’янистої рослинності.
У модельних експериментах проаналізовано дію високих позитивних температур на накопичення аміачних
форм нітрогену та зростання чисельності амоніфікаторів у ґрунті. Згідно з результатами досліджень,
відмінності в зростанні концентрації NH₄⁺ узгоджуються з даними щодо емісії СО₂ з поверхні ґрунту. За
пропоновано розробки з покращення стану соснових насаджень. The outecological factors of a negative influence on the adaptive potential of Pinus sylvestris L. plants have been
determined. A significant increase in the content of ammonia nitrogen in the soil under dry pines has been detected
on the experimental plot by monitoring the territory of the National Botanical Gardens. This is associated
with the rapid destruction of forest litter, soil compaction, and the intensive development of grassy vegetation.
In model experiments, we analyzed the effect of high positive temperatures on the accumulation of ammonia
nitrogen forms and the growth of the number of ammonifiers in the soil. According to the results of studies,
the differences in a growth of the NH₄⁺ concentration are consistent with the data on СО₂ emissions from the soil
surface. We propose the developments for improving the condition of pine plantations. Определены аутэкологические факторы негативного воздействия на адаптивный потенциал растений Pinus
sylvestris L. На мониторинговом участке на территории Национального ботанического сада им. Н.Н. Гришко НАН Украины обнаружено существенное увеличение содержания аммиачного азота в почве под сухими соснами, которое связано с быстрой деструкцией лесной подстилки, уплотнением почвы и интенсивным развитием травянистой растительности. В модельных экспериментах проанализированы действие
высоких положительных температур на накопление аммиачных форм азота и рост численности аммонификаторов в почве. Согласно результатам исследований, различия в повышении концентрации NH₄⁺ согласуются с данными по эмиссии СО₂ с поверхности почвы. Предложены разработки по улучшению состояния сосновых насаждений.