Порівняльна характеристика тривимірного та моношарового культивування перещеплюваної лінії фібробластів L 929 - Моісєєв, А.І.; Божок, Г.А.; Горіна, О.Л. (Доповіді НАН України, 2019)
Виконано порівняльне дослідження функціонального і метаболічного потенціалу фібробластів клітинної лінії L 929 за умов моношарового (2D) і об'ємного (3D) культивування. З'ясовано, що спосіб культивування
фібробластів впливає на їхню життєздатність і проліферативний потенціал. Зокрема, після об'ємного культивування фібробластів протягом 7 діб виявлено, що кількість життєздатних клітин та їхній проліферативний потенціал вірогідно (р < 0,05) перевищували аналогічні показники після моношарового культивування.
За даними гель-проникної хроматографії встановлені достовірні відмінності за кількісним та якісним
складом речовин білково-пептидної природи в середовищах культивування клітин у 2D і 3D форматах.
Особливу увагу привертають результати щодо розбіжності за кількістю пептидів у діапазоні молекулярних мас 705 1607 Да у середовищі об'ємного культивування, що може бути наслідком активного синтезу
ростових факторів. Отримані результати свідчать про істотний вплив об'ємного (3D) культивування на
синтетичні і морфофункціональні показники фібробластів клітинної лінії L 929 порівняно з 2D форматом. The comparative study of the functional and metabolic potentials of fibroblasts of cell line L 929 under conditions
of the monolayer (2D) and threedimensional
cultivations is performed. It is found that the method of
cultivation of fibroblasts affects their viability and proliferative potential. In particular, it is shown that, after the
volumetric cultivation of fibroblasts during 7 days, the number of viable cells and their proliferative potential
significantly (p < 0.05) exceed similar indicators after the monolayer cultivation.
According to data of the gel permeation chromatography, we established significant differences (p < 0.05) in
the quantitative and qualitative compositions of proteinpeptide
substances in cell culture media in 2D and
3D formats. Special attention is attracted by the results on the difference in the amounts of peptides in the range
of molecular masses (705—1607 Da) in the medium of volumetric cultivation, which may be due to the active
synthesis of growth factors. The results obtained indicate that the volumetric cultivation has a significant
impact on the synthetic and morphofunctional indicators of fibroblasts of the cell line L 929 in comparison
with the 2D format. Выполнено сравнительное исследование функционального и метаболического потенциала фибробластов клеточной линии L 929 в условиях монослойного (2D) и объемного (3D) культивирования. Показано,
что способ культивирования фибробластов влияет на их жизнеспособность и пролиферативный потенциал. В частности, после объемного культивирования фибробластов в течение 7 сут установлено, что количество жизнеспособных клеток и их пролиферативный потенциал достоверно (р < 0,05) превышали
аналогичные показатели после монослойного культивирования.
По данным гель-проникающей хроматографии установлены достоверные отличия (р < 0,05) по количественному и качественному составу веществ белково-пептидной природы в средах культивирования клеток в 2D и 3D форматах. Особое внимание привлекают результаты по отличию количества пептидов в диапазоне молекулярных масс 705—1607 Да в среде объемного культивирования, что может быть
следствием активного синтеза ростовых факторов. Полученные результаты свидетельствуют о значительном влиянии объемного (3D) культивирования на синтетические и морфофункциональне показатели фибробластов клеточной линии L 929 по сравнению с 2D форматом.