Очищення води від сполук феруму та мангану мікрофільтраційною керамічною мембраною з глинистих мінералів - Гончарук, В.В.; Дульнева, Т.Ю.; Кучерук, Д.Д. (Доповіді НАН України, 2019)
Показано високу ефективність процесів очищення води від гідроксосполук Fe(ІІІ) і Mn(ІІ) мікрофільтраційною керамічною мембраною з глинистих мінералів та визначено їх основні закономірності. Встановлено,
що використання мембрани дає змогу очистити воду від гідроксосполук Fe(ІІІ) до норм ГДК у питній воді
при їх вихідній концентрації до ~ 170,0 мг/дм³, рНвих5,0—7,5 і Р = 1,0 МПа та питомій продуктивності
мембрани 0,28 м³/(м² • год). Очищення від гідроксосполук Mn(ІІ) до ГДК у питній воді досягається при їх
вихідній концентрації до 33,76 мг/дм³, рНвих 8,3—8,4, Р = 1,0 МПа і питомій продуктивності мембрани
0,27 м³/(м² • год). Для забезпечення високої ефективності такого процесу необхідно попередньо модифікувати керамічну мембрану протягом ~ 55,0 хв гідроксосполуками Mn(ІІ), що знаходяться у самій воді. The high efficiency of water purification processes from hydroxocompounds
Fe(III) and Mn(II) by a microfiltration
ceramic membrane of clay minerals is shown, and their main laws are determined. It is established that,
with the initial concentration of Fe(III) up to ~ 170.0 mg/dm³, pH 5.0—7.5, and P = 1.0 MPa, water can be purified
to MPC of iron in drinking water with a specific membrane productivity of 0.28 m³/(m² · h). So, the high
retention capacity of the membrane can be explained by the steric mechanism of its action, which is associated
with the difference in the pore sizes of the membrane and the particles of Fe(III) hydroxocompounds
formed in
the indicated pH range. Purified from hydroxocompounds
of Mn(II) to MPC, water was obtained at their initial
concentration of up to 33.76 mg/dm³, pH 8.3—8.4, P = 1.0 MPa and the achievement of the specific performance
of the membrane 0.27 m³/(m² · h). To ensure the high efficiency of this process, it is necessary to premodify
the
ceramic membrane for ~ 55.0 min by hydroxîcompounds
of Mn(II) in the water itself. Показана высокая эффективность процессов очистки воды от гидроксосоединений Fe(ІІІ) и Mn(II) микрофильтрационной керамической мембраной из глинистых минералов и определены их основные закономерности. Установлено, что использование мембраны позволяет очистить воду от гидроксосоединений
Fe(ІІІ) до норм ПДК в питьевой воде при их исходной концентрации до ~ 170,0 мг/дм³, рНисх 5,0—7,5,
Р = 1,0 МПа и удельной производительности мембраны 0,28 м³/(м² · ч). Очищение от гидроксосоединений
Mn(II) до ПДК в питьевой воде достигается при их исходной концентрации до 33,76 мг/дм³, рНисх 8,3—8,4,
Р = 1,0 МПа и удельной производительности мембраны 0,27 м³/(м² · ч). Для обеспечения высокой эффективности такого процесса необходимо предварительно модифицировать керамическую мембрану в течение ~ 55,0 мин гидроксосоединениями Mn(II), находящимися в самой воде.