Получение борида алюминия в плазме сильноточного импульсного дугового разряда - Пак, А.Я.; Шатрова, К.Н.; Актаев, Н.Е. (Сверхтвердые материалы, 2017)
Проведены экспериментальные исследования по получению ультрадисперсных материалов в пучке электроразрядной плазмы, содержащей алюминий и бор. Пучок генерируется сильноточным импульсным ускорителем плазмы и истекает в инертную атмосферу (аргон). Согласно данным качественного рентгенофазового анализа, полученный порошковый материал состоит из алюминия и борида алюминия α-AlB₁₂. Проведено експериментальні дослідження по отриманню ультрадисперсних матеріалів у потоці плазми електричного розряду, що містить алюміній та бор. Потік генерується потужним імпульсним прискорювачем плазми і витікає в інертну атмосферу (аргон). Згідно з результатами якісного рентгенофазного аналізу, порошковий матеріал, що було отримано, складається з алюмінію та бориду алюмінію α-AlB₁₂. The experimental investigations were conducted on producing ultradisperse materials in a beam of electrodischarge plasma that contained aluminum and boron. A beam is generated by a high-current impulse accelerator of plasma and flows into an inert atmosphere (argon). According to the quality X-ray diffraction analysis, the produced powder material consists of aluminum and aluminum boride α-AlB₁₂.