Теоретична та експериментальна оцінка діелектричної проникності вільноспечених композитів AlN–Mo на частотах 3,2–10,0 ГГц - Часник, В.І.; Фесенко, І.П.; Кайдаш, О.М.; Кущ, В.І.; Захарчук, Г.П. (Сверхтвердые материалы, 2017)
Наведено теоретичне оцінювання діелектричної проникності системи ізолятор–сфероїдальні зерна провідника і її порівняння з експериментально визначеним значенням у мікрохвильовій області для вільноспечених композиційних матеріалів AlN–Mo з концентрацією молібдену 16,6–24,0 % (за об’ємом) та фактором форми зерен 1,3–2,9 за відсутності макроскопічної електропровідності. Теоретически оцененная диэлектрическая проницаемость системы изолятор–сфероидальные зерна проводника сопоставлена с экспериментально определенным значением в микроволновой области для свободноспеченных композиционных материалов AlN–Mo с концентрацией молибдена 16,6–24,0 % (по объему) и фактором формы зерен 1,3–2,9 при отсутствии макроскопической электропроводности. A theoretically obtained dielectric constant of the dielectric–spheroid conductive grains, and its comparison with experimentally obtained values in microwave region for pressureless sintered composite materials AlN–Mo with 16,6–24,0 vol. % and grain aspect ratio of 1,3–2,9 with no macroscopic electrical conductivity are presented.