АЕ-діагностування руйнування стоматологічних реставраційних матеріалів - Скальський, В.Р.; Макєєв, В.Ф.; Станкевич, О.М.; Кирманов, О.С. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2017)
Розглянуто особливості руйнування різних типів стоматологічних матеріалів для тимчасових ортопедичних конструкцій та ендокоронок під навантаженням розтягу та стиску, відповідно. Для аналізу сигналів акустичної емісії використовували неперервне вейвлет-перетворення. за енергетичним критерієм встановили розподіл характерних типів макроруйнування для кожного матеріалу. результати досліджень корелюють із відомими у літературі. встановлено, що для обох видів різних за природою стоматологічних матеріалів спільною ознакою є чергування в’язкого та в’язко-крихкого руйнування з крихким протягом всього часу навантаження зразків Рассмотрены особенности разрушения различных типов стоматологических материалов для временных ортопедических конструкций и эндокоронок при растяжении и сжатии, соответственно. Для анализа сигналов акустической эмиссии использовали непрерывное вейвлет-преобразование. по энергетическому критерию установили распределение характерных типов макроразрушения для каждого материала. результаты исследований коррелируют с литературными данными. Установлено, что для обоих видов различных по природе стоматологических материалов общим признаком является чередование вязкого и вязко-хрупкого разрушения с хрупким в течение всего времени нагружения образцов. The features of fracture of different types of dental materials for temporary orthopedic structures and endocrowns under tensile and compression loads, respectively, were considered. For the analysis of acoustic emission signals, a continuous wavelet transformation was used. According to the energy criterion, the distribution of typical types of macro-fracture for each material was established. The results of investigations are correlated with those known in the literature. It was established that for both types of dental materials of different nature, a common feature is the alternation of viscous and viscous-brittle fracture with a brittle one throughout the entire time of loading the specimens.