Діагностика методом електронної ширографії дефектності елементІв конструкцій, виготовлених із металевих та композиційних матеріалів з нанесеним захисним покриттям - Лобанов, Л.М.; Знова, В.А.; Півторак, В.А.; Киянець, І.В. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2017)
Представлена технологія неруйнівного контролю дефектності елементів конструкцій, виготовлених із металевих та композиційних матеріалів з нанесеним захисним покриттям. технологія базується на використанні методу електронної ширографії у поєднанні з термічним способом навантаження досліджуваного об’єкта. ефективність застосування технології показана при виявленні пошкоджень нанесення покриття різних типів на поверхню досліджуваних об’єктів (плоских та складної форми) як на тестових зразках, так і на натурних елементах конструкцій (панелей та турбінних лопаток). Представлена технология неразрушающего контроля дефектности элементов конструкций, изготовленных из металлических и композиционных материалов с нанесенным защитным покрытием. технология базируется на использовании метода электронной ширографии в сочетании с термическим способом нагружения исследуемого объекта. Эффективность применения технологии показана при обнаружении повреждений нанесения покрытий различных типов на поверхность исследуемых объектов (плоских и сложной формы) как на тестовых образцах, так и на натурных элементах конструкций (панелей и турбинных лопаток). The technology of non-destructive testing of defectiveness of structural elements manufactured of metal and composite materials with a protective coating is presented. The technology is based on using the method of electron shearography in combination with thermal method of loading the object under examination. The effectiveness of the applied technology is shown in detection of damages of deposition of different types of coating on the surface of the objects under examination (of flat and complex shape) both on test specimens, as well as on full-scale structural elements (panels and turbine blades).