Європейський Союз у процесі соціально-політичних трансформацій - Врадій, О. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена дослідженню якісно нових особливостей інтеграційних процесів у Європі, а саме поступовому перетворенню ЄС на автономний центр політичної сили. Аналізуючи історію розвитку Європейського Союзу, автор відзначає нерівномірний і стрибкоподібний характер політичної інтеграції, яка постійно відстає від рівня економічної інтеграції. На його думку, основні елементи політичної системи ЄС вже склалися, причому простежується тенденція до формування більш чітко структурованої політичної системи, об’єднаної на спільних європейських цивілізаційних цінностях. Статья посвящена исследованию качественно новых особенностей интеграционных процессов в Европе, а именно постепенному превращению ЕС в автономный центр политической силы. Анализируя историю развития Европейского Союза, автор отмечает неравномерный и прерывистый характер политической интеграции, которая постоянно отстает от уровня экономической интеграции. По его мнению, основные элементы политической системы ЕС уже сложились, причем прослеживается тенденция к формированию более четко структурированной политической системы, объединенной на основе общих европейских цивилизационных ценностей. The new stage of a political development of the EU which is transforming into an autonomous powers centre is analyzed in this article. In comparison with economic integration political one treated to be uneven and discreet. But the main elements of a future whole European political system have been set up and the European Union is on its way toward a final political unification rooted in common values of European civilization.