Російсько-український газовий конфлікт у січні 2009 року в контексті енергетичної безпеки сучасної Європи - Чорногор, Я. (Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, 2009)
Стаття присвячена російсько-українському газовому конфлікту у січні 2009 року. Автор аналізує перебіг газової «війни» 2009 р., відзначаючи, що інформаційний супровід дій російської сторони (Газпрому) став більш професійним у порівнянні з 2006 р. і значно перевершив український. На його думку, під.рунтя цих конфліктів має, швидше, економічний, ніж політичний характер, а наслідки кризи демонструють об.рунтованість аргументів на користь створення міжнародного консорціуму у складі Газпрому, НАК Нафтогаз України та європейських енергетичних компаній. Статья посвящена российско-украинскому газовому конфликту в январе 2009 года. Автор анализирует ход газовой «войны» 2009 г., отмечая, что информационное сопровождение действий российской стороны (Газпрома) стало более профессиональным по сравнению с 2006 г. и значительно превзошло украинское. По его мнению, глубинные причины этих конфликтов носят больше экономический, нежели политический характер, а последствия кризиса демонстрируют обоснованность аргументов в пользу создания международного консорциума в составе Газпрома, НАК Нафтогаз Украины и европейских энергетических компаний. The article deals with conflict between Ukraine and Russia on natural gas problems in January 2009. It is proved that Russian informational support of this conflict ongoing was much more skillful than in 2006 and essentially prevailed over Ukrainian one. According to this article the conflict was generally coursed by economic factors and political reasons played a secondary role. The gas problem to be resolved requires commons efforts of Russia, Ukraine and united Europe.