Роль М.І. Костомарова у формуванні та розповсюдженні української національної ідеї (1857–1885 рр.) - Богдашина, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті розглянуто умови та канали поширення української
національної ідеї ученим після повернення із заслання. У статті
показано специфіку її трактовки видатним істориком. Особливу увагу
приділено ролі професора у сприйнятті його студентами ідей українофільства під час навчального процесу та позааудиторного спілкування та як наслідок залучення М. І. Костомаровим молоді до
громадсько-політичної роботи. In the article examined the conditions and channels for the spreading of
the Ukrainian national idea by M. I. Kostomarov in society after returning
from exile. In the article shows the specifics of the treatment by an
outstanding historian. Particular attention is paid to the role of the
professor in the perception of his students of the ideas of Ukrainophilism
during the educational process and non-audience communication and as a
consequence of attracting of youth to social and political work by
M. I. Kostomarov.