Український історик та імперський сановник: до історії взаємин М. Костомарова і І. Фундуклея - Коляда, І. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті в контексті просопрографічного дослідження здійснено
спробу проаналізувати й охарактеризувати історію взаємин між
молодим ученим-істориком та київським цивільним губернатором
І. Фундуклеєм, виокремити періоди в історії цих взаємин, проаналізувати суспільно-політичні та особистісні чинники, що визначали їх
характер; розкрити оцінки особистості І. Фундуклея М. Костомаровим та оцінки молодого вченого імперським чиновником, з'ясувати
роль І. Фундуклея у справі кирило-мефодіївців, уникнувши ідеологічної
та політичної кон’юктури. In the article in the context of prosopographical study was accomplished
the attempt to analyze and describe the history of relations between the
young scholar-historian and the Kiev civil governor I. Fundukleia, to
highlight the periods in the history of these relationships, to perform social,
political and personal factors, which determined their character, reveal
personality assessment I. Funduklei by M. Kostomarov and evaluation of
the young scientist Imperial official, to clarify the role of I. Funduklei in the
case of Cyryl and Mefodiy fraternity, avoiding ideological and political
conjuncture.