Штрихи до портрету кирило-мефодіївця: маловідомі сторінки біографії Тараса Шевченка (за "Записками Петра Дмитровича Селецького") - Гудима, В. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
На основі епістолярної спадщини сучасників, мемуарних творів та
архівних матеріалів розкрито питання знайомства та становлення
взаємовідносин між дворянином та державним чиновником Петром
Дмитровичем Селецьким й українським поетом та художником
Тарасом Григоровичем Шевченком. Схарактеризовано ключові аспекти їхніх взаємовідносин. Based on published archives, varieties of memoirs literature and
epistolary to reveal the problem of relationship between nobleman and Kyiv
civil vice governor P. Seletskiy and Ukrainian poet, artist T. Shevchenko,
who represented Ukrainian national liberation movement in the first half of
the nineteenth century. Describe the main stages of relationships between
these personalities and analyze their development. Expand leading motives
establishment and further development of their relations.