Ідентифікація особи Лжедмитрія в працях М. І. Костомарова - Горак, В. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
Статтю присвячено спробі видатного українського історика
М. І. Костомарова ідентифікувати таємничу особу Лжедмитрія І –
людини, яка прийшла до влади в Росії у 1604 р. Автор виділяє три
основні версії Миколи Костомарова стосовно визначення особи Лжедмитрія І: про царське походження цієї людини, про те, що він був
російським самозванцем Григорієм Отреп’євим і що то був дійсно
самозванець, але не мав нічого спільного з біглим ченцем Григорієм. На
думку автора, М. І. Костомаров зробив цілком правильний висновок
про те, що Лжедмитрій І був не царським сином, а російським самозванцем, проте – не Григорієм Отреп’євим. This article is dedicated to the attempts of outstanding Ukrainian
historian M. I. Kostomarov to identify the mysterious person of False
Dmitrii I – the man who came to power in Russia in 1605. The author
presents the three main versions as to the real person of False Dmitrii I that
were considered by Mykola Kostomarov – about the tsarist origin of this
man, about his having been Russian impostor Grigorii Otrepiev and about
his having been an impostor who had nothing in common with runaway
monk Grigorii. The author believes that M. I. Kostomarov arrived at a quite
correct conclusion that False Dmitrij had been not a tsar’s son, but an
impostor who was not Grigorii Otrepiev.