Рукописні записники М. Костомарова як джерело з історії Гетьманщини та дослідження авторської лабораторії вченого - Ковалевська, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
Статтю присвячено опису та аналізу записних книг (зошитів), що
належали М. І. Костомарову. У цих зошитах учений фіксував необхідну інформацію, вилучену з архівних джерел під час збирання матеріалів для написання історичних монографій. Зіставлення змісту робочих зошитів та тексту опублікованої монографії дало можливість
визначити основні складові авторського підходу до опрацювання історичного матеріалу та функціонування творчої лабораторії історика. The article is devoted to the description and analysis of notebooks
(notebooks) belonging to Mykola Kostomarov. In these notebooks, the
scientist recorded the necessary information extracted from archival
sources during the collection of materials for writing historical monographs.
Comparison of the contents of working notebooks and the text of the
published monograph gave an opportunity to identify the main components
of the author's approach to the study of historical material and the
functioning of the historian's creative laboratory.