Костомаровознавство у долі видатного історика, історіографа Ю. А. Пінчука - Дорохіна, Т. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті розглянуто життєвий і творчий шлях видатного ученого другої половини ХХ – початку ХХІ ст. Ю. А. Пінчука, який був
пов’язаний з об’єктивним та всебічним студіюванням постаті українського історика М. І. Костомарова. Оскільки увесь результат діяльності Костомарова в радянський період знаходився під жорстким
ідеологічним контролем, науковий шлях Пінчука був тернистим,
насиченим випробуваннями. Його досягнення в царині костомаровознавства високо оцінені науковцями як в Україні, так і за її межами.
Послідовники Пінчука широко використовують його студії, а також
продовжують та поглиблюють опрацювання наукового доробку М. І. Костомарова. The life and works of the outstanding scientist of the second half of the
20th – early 21 st c. Yu. A. Pinchuk is under analysis in the article. Pinchuk
dedicated most of his works to objective and comprehensive studying of the
figure of Ukrainian historian M. I. Kostomarov. Since the entire result of
Kostomarov's activity was under intense ideological control during the
Soviet period, the scientific work of Pinchuk was thorny and full of trials.
Though his achievements are highly appreciated by scholars both in
Ukraine and abroad. Followers of Pinchuk widely use his studios, as well
as continue and deepen the development of the researches of
M. I. Kostomarov.