Роль Сергія Єфремова в творенні комеморативних практик української спільноти (на матеріалах ушанування пам’яті Бориса Грінченка): 1910–1913 роки - Іваницька, С. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
Стаття присвячена з’ясуванню ролі видатного публіциста Сергія
Єфремова у “винайденні традиції”, творенні “місць пам’яті” й пантеону видатних діячів модерної доби українського руху. Змальований
внесок С. Єфремова в укладання меморіального збірника “Над могилою Бориса Грінченка” (1910). На підставі концепцій колективної
пам’яті і теорії поколінь проаналізовано статті С. Єфремова, де конструюється образ Бориса Грінченка. Джерелами послугували публіцистика, щоденники, мемуари, листування. Автор доходить висновку,
що особливого значення на другому й на третьому етапах націєтворення набувають свята, ювілеї, меморіальні (поминальні) збірки,
перевидання та коментування спадщини символічних постатей
“українства” з відповідними акцентами стосовно її “невмирущості“, злободенності для сучасних та прийдешніх поколінь. The article is devoted to the role of the outstanding publicist S. Yefremov
in the “invention of tradition” and the creation of “places of memory” and
the Pantheon of prominent figures of the modern era of the Ukrainian
movement. The contribution of S. Yefremov to the conclusion of the
memorial collection “Over the grave of Boris Grinchenko” (1910) is
described. Based on the concepts of collective memory and the theory of
generations S. Yefremov’s articles where the image of Boris Grinchenko is
constructed are analyzed. Sources were journalism, diaries, memories,
correspondence. The author comes to the conclusion that celebrations,
anniversaries, memorial collections, reissues and commentaries of the
heritage of symbolic figures of “ukrainism” with appropriate accents on its
“immortality”, topicality for modern and future generations are of particular
importance at the second and third stages of Genesis.