Європейська історіографія концепту "біженство”: дослідники, центри, напрямки - Жванко, Л. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті зроблено спробу окреслити головні “дослідницькі поля” надзвичайно складної гуманітарної проблеми в історії Європейського континенту – проблеми біженців, встановити причини появи “людини, яка втратила дім”. Також подано підходи до визначення дев’яти хвиль біженства, що в різний час та з різною силою наповнювали терени старого світу. Головну увагу звернуто на трансформацію узагальнюючого концепту “біженець”. Також аналізуються підходи до вивчення зазначеної тематики – як мультидисциплінарної реальності, яка вимагає широкого інструментарію різних наукових дисциплін. The article attempts to outline the main "research fields" of a complex humanitarian problem in the history of the European continent – problems of refugees and the establishment of the causes of the appearance of "a person who lost his home". The article presents approaches to the definition of nine waves of refugee,that at different times and with different strength took place in the old world. The main attention is paid to the transformation of the generalizing concept of "refugee". It is also given the analysis of the approaches to studying the mentioned topic as a multidisciplinary reality that requires a wide range of tools of scientific disciplines.