До історіографії старого українського консерватизму - Пазюра, Н. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті проаналізовано праці, присвячені історії українського консерватизму, зокрема періоду його формування і становлення, умовно названого старим українським консерватизмом. З’ясовано, що дослідження вказаної теми було започатковане в діаспорі, в Україні ж український консерватизм почали вивчати лише зі здобуттям незалежності. Абстрагуючись від теоретико-методологічних напрацювань західноєвропейських учених, українські дослідники досліджують український консерватизм у контексті світових тенденцій та з урахуванням історико-регіональних особливостей. Такими, зокрема, є тривалий бездержавний статус України та культурні відмінності українців. Аналіз історіографії старого українського консерватизму дозволяє виокремити низку перспективних питань для подальшого студіювання. Це, зокрема, потреба теоретичного узагальненні вказаного питання, залучення міждисциплінарних підходів задля всебічного висвітлення теми, її персоніфікація шляхом дослідження індивідуальних практик діячів консервативного напряму. The article analyzes the works devoted to the history of Ukrainian conservatism, in particular the period of its formation and establishement, conventionally called old Ukrainian conservatism. It was found out that the research of this topic was started in the diaspora. In Ukraine, Ukrainian conservatism began to be studied only with the achievement of independence. Having abstracted from theoretical and methodological developments of Western European scholars, Ukrainian researchers are investigating Ukrainian conservatism in the context of world trends, taking into account historical and regional peculiarities. In such way, the long stateless status of Ukraine, in particular, and the cultural differences of Ukrainians are shown. The analysis of the historiography of old Ukrainian conservatism allows us to distinguish a number of perspective issues for further study. This is, in particular, the need for a theoretical synthesis of this issue, the involvement of interdisciplinary approaches for the comprehensive coverage of the topic and its personification through the study of individual practices of the people who represented conservatism.