Школа костомаровознавства Юрія Анатолійовича Пінчука - Дорохіна, Т. (Історіографічні дослідження в Україні, 2018)
У статті висвітлюється непростий шлях створення в Україні
школи костомаровознавства видатним істориком, історіографом
Ю. А. Пінчуком. Приділено увагу науковому доробку костомаровознавця, представлені учні та послідовники Ю. А. Пінчука, для яких
науково-історичні здобутки М. І. Костомарова стали об’єктом дослідження. Доктори наук О. В. Ясь, О. О. Ковалевська, Є. М. Луняк,
кандидати історичних наук О. Т. Гончар, А. М. Бовгиря, Т. П. Малютіна та ін. публікували свої розвідки в наукових виданнях, брали
активну участь в костомаровознавчих проектах учителя, тим самим
здійснили вагомий внесок у створення школи костомаровознавства.
Надано оцінку організованим в Чернігові щорічним Костомаровським
читанням (з 2002), які об’єднали краєзнавців, музейних працівників,
науковців-істориків тощо не тільки Чернігівщини, а й усієї України. The article gives an overview of difficulties in creating a "Kostomaroznavstvo"
– the School of study and research of creativity by
M. Kostomarov in Ukraine. It was created by a prominent historian and
historiographer Yu. A. Pinchuk. This article pays attention to the scientific
work of this “Kostomarov scientist”, and presents all pupils and followers
of Yu. A. Pinchuk, who chose the historical achievements of M. I. Kostomarov
as the subject of their researches. Ph.D.'s O. V. Yas, O. О. Kovalevska,
E. M. Lunіak, Candidates of Historical Sciences O. T. Gonchar,
A. M. Bovgyria, T. P. Maliutina and others published their developments in
scientific journals. They took an active part in the “Kostomarov science”
projects of their teacher. That was a significant contribution to the
establishment of a school of M. Kostomarov research. This article also
gives the evaluation of the annual Kostomarov reading (established in
Chernigov in 2002), which brought together local historians, museum
workers, historians, and scientists not only from Chernihiv but also from all
parts of Ukraine.