"Реквізиція по-більшовицьки", або як пансіон графині Левашової став власністю Української Академії Наук - Юркова, О.В. (Вісник НАН України, 2019)
У Києві добре відомий триповерховий будинок по вулиці Володимирській,
54. Стіни його світло-гірчичних із білими вставками ампірних фасадів
оформлені рустом і профільованими лиштвами. Оскільки з лютого 1919 р.
будинок перебуває у власності Академії і в ньому розташовується Президія НАН України, між вікнами першого поверху на фасаді, що виходить на
Володимирську, на пошану семи попередніх президентів Академії (В. Вернадського, О. Левицького, М. Василенка, В. Липського, Д. Заболотного,
О. Богомольця та О. Палладіна) встановлено меморіальні дошки з білого
мармуру з написом позолотою. Про історію будівлі, про те, хто саме і
чому сто років тому ухвалив рішення передати її Академії, про те, як відбувався процес передачі, а також про непрості, часом драматичні, перші
місяці Академії в цих стінах йдеться у пропонованій статті.