Кадастр біотопів як основа збереження землі при ринкових відносинах - Дідух, Я.П.; Вакаренко, Л.П. (Вісник НАН України, 2019)
У зв'язку із запровадженням ринку земель сільськогосподарського призначення відносини між суспільством і природою можуть ускладнитися,
оскільки категорія таких земель чітко не визначена, що спричиняє гострі
дискусії, зокрема при наданні їм природоохоронного статусу. Одним з
ефективних способів регуляції цих відносин є формування кадастрів різних
категорій природних ресурсів з використанням ГІС-технологій, баз даних
та сучасних методів їх аналізу. Оскільки у наявних кадастрах (зокрема
і Державному земельному) немає необхідної інформації щодо комплексної
оцінки екосистем, а наведено лише оцінку їх господарського використання
із зазначенням суб'єктів господарювання, пропонується створення кадастру біотопів, класифікація яких розроблена для України на загальноєвропейських принципах EUNIS. Такий кадастр забезпечить не лише інвентаризацію екосистем топологічного рівня, їх різноманітності, а й слугуватиме
основою для оцінки збитків, екосистемних послуг, моніторингу, менеджменту, прогнозування, формування екомережі, створення заповідних
об'єктів, прийняття відповідних рішень щодо ефективного управління та
невиснажливого використання природних ресурсів на еколого-економічних
принципах. У перспективі на основі наявних кадастрів пропонується створення Національного кадастру природних ресурсів України, який був би інтегрований до загальноєвропейського кадастру INSPIRE. In connection with the introduction of the agricultural land market, relations between society and nature may aggravate,
since the category of such lands is not clearly defined, which causes heated debate, in particular when granting them
environmental status. One of the effective ways to regulate these relations is the formation of cadastres of various
categories of natural resources using GIS technologies, databases and modern methods of their analysis. Since the
available cadastres (including the State Land) do not have the necessary information on a comprehensive assessment of
ecosystems, and only an assessment of their economic use and business entities is given, the creation of a biotope cadastre
is proposed, the classification of which is developed for Ukraine on the European principles of EUNIS. Such acadastre
will not only provide an inventory of ecosystems of a topological level, their diversity, but will also serve as the basis for
damage assessment, monitoring, ecosystem services, management, forecasting, the formation of an ecological network,
the creation of conservation sites, the adoption of appropriate decisions on effective management and balanced use of
natural resources according to environmental and economic principles. In the future, based on existing inventories, it is
proposed to create a National Natural Resources Cadastre of Ukraine, which would be implemented in the INSPIRE
pan-European cadastre.