Наукометрія та управління науковою діяльністю: вкотре про світове та українське - Мриглод, О.І.; Назаровець, С.А. (Вісник НАН України, 2019)
Метою цієї роботи є короткий огляд проблеми використання в Україні наукометричних показників для оцінювання результатів наукової діяльності. Обговорено особливості вживання ключових наукометричних термінів
у нормативних документах. Наведено низку прикладів, що ілюструють
неоднозначність застосування окремих індикаторів для порівняння авторів, колективів, установ та наукових журналів. Автори звертають увагу
на те, що в національній системі оцінювання результатів наукової діяльності потрібно знайти баланс між експертною оцінкою та впровадженням кількісних методів оцінювання, а також наголошують на неприйнятності маніпуляцій наукометричними термінами і поняттями. The main purpose of the paper is to perform a short review on the problem of implementation of scientometric indicators
for research evaluation in the context of Ukraine. Peculiarities of usage of key scientometric terms in normative documents
are examined. A number of case studies are given to illustrate the ambiguity of application of particular indicators in
order to rate authors, research groups, institutions or scientific journals. The importance of balance between expert
evaluation and quantitative analysis in the national system of research evaluation is highlighted, and the inadmissibility
of any manipulations of scientometrical terms and notions is underscored.