Щодо стану та перспектив розвитку наукової освіти в Україні (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 11 вересня 2019 р.) - Довгий, С.О. (Вісник НАН України, 2019)
У доповіді відзначено важливість та актуальність розвитку наукової освіти в Україні. Проаналізовано основні результати діяльності Національного
центру «Мала академія наук України» як освітньої системи, спрямованої
на створення умов для інтелектуального, духовного, творчого розвитку та
професійного самовизначення школярів, виявлення та підтримку обдарованих і талановитих дітей, виховання майбутньої наукової зміни. Окреслено
головні напрями подальшого розвитку Малої академії наук як національного і міжнародного центру наукової освіти.