Моделювання гравітаційних течій в океанах та внутрішніх водоймах (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 11 вересня 2019 р.) - Терлецька, К.В. (Вісник НАН України, 2019)
Розглянуто актуальні задачі, що виникають в океанографії і пов'язані зі
стратифікованими течіями, такими як гравітаційні потоки на континентальному схилі біля Антарктичного півострова, де розташована українська антарктична станція «Академік Вернадський», генерацію та поширення внутрішніх хвиль у морях та океанах та їх вплив на перемішування в шельфових зонах. State-of-the-art oceanographic issues related to stratified flows, such as gravity currents on the continental slope near
the Antarctic Peninsula, where the Ukrainian Antarctic Station Vernadsky Research Base is located, generation and
propagation of internal waves in the seas and oceans and their role in the mixing in the coastal zones are considered.