Взаємодія в сплавах систем 3d-Me—Sb - Пастушенко, К.Ю.; Іванов, М.І.; Судавцова, В.С.; Шевченко, М.О. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2017)
Методом калориметрії і за моделлю ідеальних асоційованих розчинів вивчено термодинамічні властивості розплавів подвійних систем Ti(Cr, Mn)—Sb. Згідно з отриманими нами та відомими з літератури даними зроблено прогноз ентальпій змішування розплавів ряду подвійних систем (Sc—Sb, V—Sb). Методом калориметрии и по модели идеальных ассоциированных растворов изучены термодинамические свойства расплавов двойных систем Ti(Cr, Mn)—Sb. На основании полученных нами и известных из литературы данных прогнозированы энтальпии образования расплавов и интерметаллидов ряда двойных систем (Sc—Sb, V—Sb). Thermodynamic properties of the Ti(Cr, Mn)—Sb system were obtained using calorimetry method and the model of ideal solutions (IAS). Enthalpies of formation of intermetallics and melts of a series of binary systems were estimated from the results of the present work and from the literature data (Sc—Sb, V—Sb).