Османсько-Венеціанська війна 1645-1669 рр. і початок українських визвольних змагань середини XVII ст. - Швець, С.А. (Інститут української археографії та джерелознавства імені М.С. Грушевського НАН України, 2009)
Розглядається спроба участі Речі Посполитої в Османсько-Венеціанській війні 1645-1669 рр. Автор доводить, що дані події, хоч і непрямо, але від того не менш сильно, вплинули на початок українських визвольних змагань середини XVII ст. Рассматривается попытка участия Речи Посполитой в Османско-Венецианской войне 1645-1669 гг. Автор доказывает, что данные события, хотя и косвенно, но от того не менее сильно, повлияли на начало украинского освободительного движения средины XVII в. The attempt of participation the Polish-Lithuanian Commonwealth in the Ottoman-Venetian war 1645-1669 is examined. The author proves that these events, though indirectly, but though no less strong, influenced the beginning of the Ukrainian liberation movement of mid XVII c.